W starej śląskiej kuchni

Dnia 13 września podpisaliśmy umowę na kolejny projekt dodatkowy „W starej śląskiej kuchni”.

W 2024 roku obchodzimy jubileusz 25-lecia Powiatu Oleskiego. Prócz powiatu swój jubileusz w tym roku obchodzi Koło

Miłośników Historii Lokalnej. Te nie lada jubileusze zapoczątkowały szereg spotkań. Jednym z nich ma być spotkanie z Kołem Miłośników Historii. Koło obejmuje wszystkich mieszkańców powiatu i jak nikt inny zna historię rejonu. Wspomnienia, fakty, opowiadania, tradycyjna kuchnia to tylko część zaplanowanych w ramach spotkania działań. Nieodzownym punktem spotkania będzie wygłoszenie prelekcji przez wyjątkowego gościa Marka Szołtyska – śląskiego pisarza, dziennikarza, historyka, autora książek związanych z kulturą i kuchnią śląską, redaktora Gazety Rybnickiej.

Zadanie będzie zrealizowane na terenie Powiatu Oleskiego, który jest członkiem Lokalnej Grupy Działania „Górna Prosna” w Sternalicach. Dokładne miejsce realizacji to Hala Sportowa w Oleśnie przy LO ul. Sądowa 7. Stowarzyszeni posiada w

swoich szeregów wielu członków Koła Miłośników Historii Lokalnej. Biuro prowadzi sprawy stowarzyszenia m.in. poprzez

inspirowanie i podejmowanie działań na rzecz stowarzyszenia oraz innych organizacji z terenu objętego lokalną strategią rozwoju tj. gmin, stowarzyszeń, grup nieformalnych a także wszystkich mieszkańców. Prócz w/w działań biuro także zajmuje się realizacją zadań w zakresie animacji lokalnej i współpracy ze społecznością lokalną oraz w zakresie spraw administracyjnych, finansowych i organizacyjnych stowarzyszenia. Zaplanowane w ramach projektu spotkanie jest komplementarne z działaniami podejmowanymi przez naszą organizację. Z przeprowadzonej analizy SWOT zawartej w lokalnej strategii rozwoju obszaru LGD „Górna Prosna”. Jasno wynika, iż słabą stroną naszego rejonu jest brak znajomości potencjału kulturowego. Spotkania takie, jak te zaplanowane w ramach projektu pomagają zachować tak cenną wiedzę utożsamiającą mieszkańców z miejscem w którym mieszkają. Jubileusz 25 lecia jest doskonałym czasem aby przypomnieć sobie,

przybliżyć dziedzictwo kulturowe i historię naszego rejonu. Bardzo ważnym dziedzictwem naszego terenu jest tradycyjna kuchnia, która jest cennym, często zanikającym w pamięci młodszych pokoleń, dziedzictwem kulturowym naszego zróżnicowanego kulturowo regionu. Dlatego w ramach projektu zaplanowano tradycyjny poczęstunek. Grupę docelową w projekcie będą stanowić wszyscy mieszkańcy powiatu do czego przyczyni się również szeroko rozumiana promocja zadania. Wiele już spisano, wiele powiedziano jednak takie spotkania mają istotną wartością dodaną bo podczas rozmów, dyskusji z ludźmi można naprawdę wyłapać to, co nigdzie jeszcze nie opisane, nieskalsyfikowane, znane tylko starszym mieszkańcom naszego obszaru. Niematerialne dziedzictwo kulturowe często jest ze swojej natury

zmienne i podlega naturalnemu cyklowi życia. Niektóre jego elementy mogą zanikać, dając początek nowym formom wyrazu. Procesy zachodzące we współczesnym świecie powodują coraz szybszy zanik lokalnej kultury. Tempo tego zaniku uniemożliwia twórcze przekształcenie dziedzictwa niematerialnego i jego przetrwanie. Efektem jest zubożenie lokalnych tradycji oraz zanik ich treści, a właśnie to daje mieszkańcom oparcie w postaci jasno określonej tożsamości i wspólnych wartości. Kolejnymi punktami spotkania jakże również podkreślającymi żywe dziedzictwo naszego terenu będą występy Gminnej Orkiestry Dętęj Radłów / Blasorchester Radlau oraz Zespołu Młodzieżowego z Żędowic. Jako, że cały projekt będzie realizowany we współpracy z TSKN nie zabraknie również utworów po niemiecku czy nawiązywania do historii mniejszościowej obszaru.