„KISZĘ BO LUBIĘ czyli z Górnoprośniańskiego ogródka.”
Czyli ciąg dalszy naszej przygody z dziedzictwem kulinarnym. Szykuje nam się kolejna świetna publikacja. Uchwałą nr 7039/2022 Zarządu Województwa Opolskiego z dnia 16 maja 2022 r. przyznano nam dotację w ramach otwartego konkursu ofert na wykonanie przez organizacje i inne uprawnione Podmioty prowadzące działalność pożytku publicznego w roku 2022 zadań publicznych związanych z realizacją zadań Samorządu Województwa Opolskiego w zakresie wsparcia inicjatyw aktywizujących społeczności lokalne z okazji jubileuszu 25 lat Programu Odnowy Wsi w obszarze idei Opolskie ze smakiem oraz promocji produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych. Smaki Górnej Prosny okazały się hitem. Jesteśmy pewni, że teraz też tak będzie! W ramach zadania wydana zostanie publikacja zawierająca przepisy kiszonek. Kiszonki to produkty, które robią się niemal same. Są bardzo proste w przygotowaniu, zapewniają nam niezwykłe, a czasem i nowe doznania smakowe. Na naszym terenie mamy bardzo wiele ciekawych przepisów. Korzystając z lokalnych produktów gospodynie tworzą wspaniałe kiszonki. Często nie zdajemy sobie sprawy, że oprócz ogórków czy kapusty możemy kisić inne warzywa, owoce a nawet kwiaty!!! Warto podzielić się tymi lokalnymi tradycjami kulinarnymi, szczególnie w tych trudnych czasach, gdzie wszystko drożeje i chcemy w jak najszerszym zakresie wykorzystać to co potrafimy sami sobie uprawiamy. Przepisy tradycyjnego kiszenia, znane tylko starszym mieszkańcom naszego obszaru, zostaną opisane a często również sfotografowane. Nauka tradycyjnych sposobów kiszenia to jednak nie tylko tradycja. Tutaj tradycja przenika się z nowoczesnością. Ze zdrowym trybem życia, z modnym w tych czasach slow food czy zero veste, jak również z życiem w zgodzie z naturą.