Smaki Górnej Prosny 2 – II etap

" alt="">

Smaczny październik dobiegł końca. Ciąg dalszy przygody z dziedzictwem kulinarnym naszego terenu czyli Nasz konkurs kulinarny „Smaki Górnej Prosny 2” […]

Smaczny październik dobiegł końca. Ciąg dalszy przygody z dziedzictwem kulinarnym naszego terenu czyli Nasz konkurs kulinarny „Smaki Górnej Prosny 2” został rozstrzygnięty. Dziękujemy wszystkim organizacjom za udział. W szczególności gratulujemy laureatom. Podsumowanie konkursu odbyło się 24 października w GOKSiR w Rudnikach. Było meeeega smacznie. Pachniało pysznym jedzeniem. Panie z kół gospodyń wiejskich stanęły na wysokości zadania. Nie było przegranych. Nagrody główne w wysokości 1400 zł otrzymały Koło Gospodyń w Ganie, Samodzielne Stowarzyszenie Kobiet w Kościeliskach oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Młynach. Wyróżnienia w wysokości 1000 zł odebrały Koło Gospodyń w Dalachowie. Koło Gospodyń Wiejskich w Szyszkowie i Koło Gospodyń Wiejskich „Jaworznianki” z Jaworzna. Nie zapomnieliśmy także o naszych dwóch kołach, które nie przeszły do drugiego etapu konkursu. Podziękowanie za udział
w konkursie wraz z „drobną” nagrodą otrzymały Koło Gospodyń Wiejskich w Skotnicy oraz Koło Gospodyń Wiejskich „Babeczki z rodzynkami” z Kowali.  Komisja konkursowa miała nie lada wyzwanie. „Potrawy były przepyszne, stoły pięknie udekorowane. Panie pokazały się z najlepszej strony… cudne obrusy, zastawy z historią oraz opowieści o potrawach. Nie był to łatwy wybór dlatego tym bardziej dziękujemy naszemu Wspaniałemu Jury w którego w skład wchodzili: Anna Bodzioch, Justyna Bensch, Krystyna Preś, Ewa Wączek oraz Damian Krzymiński.  Myślę jednak, że ich praca to była czysta przyjemność. Konkurs odbył się w miłej, sympatycznej  atmosferze – wolnej od rywalizacji. Panie sobie pomagały, podglądały przygotowywane potrawy. Każdy degustował, można było poznać sekretne przepisy. Jesteśmy bardzo wdzięczni wszystkim Paniom. Kolejne miłe spotkanie – znowu wspólnie zrealizowaliśmy świetny projekt. Łza kręci się na samą myśl, że można w tak miły sposób przeżyć konkurs, gdzie jednak należało walczyć o nagrody. Ale może jednak kilka słów o potrawach bo jednak konkurs kulinarny to przede wszystkim pyszne jedzenie. „Zupa dyniowa i prażuchy z okrasą” oraz „deser budyniowy z polewą” to dania które otrzymały maksymalne ilości punktów. Te smakowitości przygotowały Panie z Gany. Po przepis na „kapuśniak na wędzonych żeberkach z prażuchami” i „tort maślany jak dawniej” musimy pojechać do Kościelisk. Daniem, które wzbudziło nie małą sensację był „przekładaniec wątróbkowy” z Młynów czy „Gołąbki Marii z liści kapusty kiszonej z kaszą gryczaną” z Szyszkowa. U Pań z Dalachowa spróbowaliśmy również pysznego „sernika pod pierzynką” a „Jaworznianki” przygotowały pyszne „prażuchy” wg. przepisu
z naszej publikacji „Smaki Górnej Prosny”. Nie brakowało „łakomczuchów” z zewnątrz. Każdy mógł przyjść, podpatrzeć a nawet posmakować.  To jednak nie wszystkie atrakcje… Czas, swoim występem umilił nam zespół muzyczny działający przy KGW w Dalachowie, RETRO-DAL. Znane utwory zachęcały do wspólnego śpiewania oraz umiliły czas obradującej komisji konkursowej. WSZYSTKIM jeszcze raz bardzo dziękujemy za obecność, Paniom za pyszne potrawy, Zespołowi za uświetnienie konkursu, Komisji za obiektywną ocenę. GOKSiR-owi za udostępnienie sali. Już myślimy nad kolejną inicjatywną. Jedna z Pań podrzuciła pomysł, że kolejny konkurs powinien być „prażuchowy” bo w tym prażuchów nie brakowało. Ze swej strony dziękujemy również Marszałkowi Województwa Opolskiego za objęcie honorowym patronatem naszego konkursu.